OpenCities Map Ultimate for Finland - CONNECT EDITION Update 17

Asemakaavakartan laatiminen

Perusasetukset

Aloitettaessa piirtämään uutta kaavaa on tarkistettava seuraavat perusasetukset, jotka tulevat pohjatiedostosta:

  1. globaali origo
  2. työyksiköt
  3. mittakaava
  4. väritaulu
  5. 2D/3D-kuva

Työasemakohtainen asetus

OpenCities Map Ultimate for Finland -ohjelmassa on desimaalierottimena oletus- ja suositusmäärityksenä pilkku. Päivämäärämuoto on d.M.yyyy. Päivämäärämuoto asetetaan kohdasta: Control Panel -> Region -> Short date -kohdasta. Esim. päivämäärämuodon asetuksella on vaikutus, missä muodossa päivämäärä tallennetaan kohteiden ominaisuustietohin.  

Jos ohjelman avauksen yhteydessä ilmaantuu Varoitus-lomake, ota yhteyttä pääkäyttäjään ennen kuin aloitat työskentelyn.

Käyttäjäkohtaiset asetukset

  1. Workspace -> Preferences –> Reference -> Remap colors on Copy valinta pois (Työympäristö -> Käyttöasetukset -> Referenssi -> Sovita värit kopioinnissa)
  2. Workspace -> Preferences –> Input -> Disable Drag Operations valinta päälle (Työympäristö -> Käyttöasetukset -> Syöte -> Estä raahaustoiminto)
  3. Workspace -> Preferences –> View Options -> Black Background -> White valinta päälle (Työympäristö -> Käyttöasetukset -> Ikkuna -> Musta tausta->valkoinen)

Vaihtoehtoisesti:

Lisää hiiren oikean painamisen kestoa (RESET)

  1. Workspace -> Preferences –> Input -> Hold Delay (30 Long)
  2. Työympäristö -> Käyttöasetukset -> Syöte -> Painamisen kesto (30 Pitkä) 

Merkintöjen haku

  • Excel-pohjatiedosto
  • XML-vastaavuustaulukko

Globaali origo ja työyksiköt ovat MicroStation-määrityksiä, kun taas mittakaava on OpenCities Map Ultimate for Finland -määritys. Eri mittakaavaisia kaavoja/piirroksia varten on hyvä luoda rinnakkaiset pohjatiedostot (esim. mittakaavoille 1:500, 1:1000 ja 1:2000). Perustoimituksen mukana tulevan Stellas_Plan1000_2D.dgn -pohjatiedoston mittakaava on 1:1000. Mittakaavan voi vaihtaa OpenCities Map Ultimate for Finland -toiminnoilla:

1. Stella – Tiedosto uudella mittakaavalla (toiminto luo uuden kuvatiedoston valitulla mittakaavalla ja mikäli tiedostossa on kohteita skaalaa ne valitun mittakaavan kuvaustekniikan mukaisiksi)

2. Näppäinkomennolla set modelscalename x (x on mittakaavaluku, esim. set modelscalename 1:1000). Komento muuttaa työtiedoston mittakaava-asetusta, mutta ei vaikuta aiemmin piirrettyihin kohteisiin (komennon antamisen jälkeen piirretyt kohteet tulevat uuden määrityksen mukaisina).

Asemakaavakohteiden perusmittakaavana on käytetty 1:1000 -mittakaavaa, eli kohdemäärityksissä skaalauskertoimena em. mittakaavassa on 1. Asetuksista kerrotaan tarkemmin Siirtyminen Stella Map ympäristöön - kurssimateriaalissa.

Alueiden rajat

Alueiden (kaava-alueen, kortteleiden, käyttötarkoitusalueiden, tonttien) rajat piirretään kohteilla:

AK_AsemakaavaViiva -> Kaava(aR)

AK_AsemakaavaViiva -> Vahvistusraja

AK_KäyttötarkoitusViiva (korttelin/alueen rajojen piirtäminen)

AK_TonttiRaja  

Kohde aktivoidaan tuplaklikkaamalla haluttua kohdetta oikeassa reunassa olevalta kohdelistalta. Tällöin aukeaa kohteen digitointilomake, johon on liitetty kohteen digitointitoiminnot sekä paikat ominaisuustietojen valitsemista / lisäämistä varten.  

Piirtämiseen voidaan käyttää em. kohteisiin liitettyjä viivan Sijoitustapoja:

Sijoita viiva

Tangeeraava kaari rajoille

Kaaren tangentti pisteeseen

Kaaren tangentti pisteestä

Kaaren normaali pisteeseen

Kaaren normaali pisteestä

Sijoita rinnakkainen viiva

Viiva kohtisuoraan

Kaari 2 pisteellä ja säteellä

Viiva kulmalla

Käytetyin sijoitustapa uusien viivojen digitoinnissa on Sijoita viiva -toiminto. Rajaa piirrettäessä on muistettava tarttuminen/tentative olemassa oleviin viivoihin. Sijoita rinnakkainen viiva -sijoitustavalla voidaan piirtää esim. kaava-alueen rajaa ja korttelin rajaa yhdensuuntaisesti toisen rajan kanssa (vaikkapa kadun toiselle puolelle). Sijoitustapojen lisäksi sijoituslomakkeella on valittavissa viivan piirtämiseen lisätoimintoja kuten kaaren piirtämisen asetukset, Salli siirtymä sekä Erilliset komponentit.

Alueiden muodostaminen

Aluekohteita voidaan muodostaa suoraan digitoimalla tai muodostamalla aluekohteita olemassa olevien viivojen perusteella. Alueen sijoitustapa valitaan lomakkeen yläreunasta:

Alue sijoittamalla

Alue valuttamalla

Alueoperaatiot

Alue osoittamalla

Jos alueessa on reikiä tai alue muodostuu useammasta saarekkeesta, tällöin reiän tai saarekkeen piirtämistä varten valitaan lomakkeelta Lisää kohteeseen –kohta.